Balinalar

50 milyon yıldır suda yaşama konusunda evrimleşmiş olan balinalar en büyük deniz canlılarıdır. Suda yaşamasına rağmen memeli sınıfına ait olan balinaların en ilginç özelliği akciğer solunumu yapmasıdır. Balinaların bir tekneyi kürekleri ve tayfalarıyla birlikte tamamen içine alacak kadar büyük bir ağzı vardır. 300 sığırı veya 60 fili sığdırabilecek kadar büyük de bir midesi vardır. Dişli balinalarda alt ve üst çenede avını yakalamaya yarayan dişler bulunmaktadır. Dişsiz ya da çubuklu balinalarda ise, ağız içerisinde diş yerine sayıları 400’ü bulan “fanon” adı verilen, tıpkı bir balık ağı gibi ağzının içini ören, çubuk benzeri yapılar bulunmaktadır.balinaların özellikleri ile ilgili görsel sonucu
Gövdeleri mekik şeklinde olan balinalar, suda yaşamaya tam olarak uyum sağlamış memeli canlılardır. Suda yaşamalarına rağmen bir balık olarak nitelendirilmeyen balinalar, tıpkı memeliler gibi akciğer solunumu yaparlar. Ve yine memeliler gibi canlı doğum yapıp, yavrularını sütle beslerler.
balinaların özellikleri ile ilgili görsel sonucu
Balinalar akciğer solunumu yaptıkları için hava almak zorundadırlar. Bu yüzden ara ara su yüzüne çıkarak ciğerlerinde biriken karbondioksiti verip temiz oksijen alırlar. Genelde su fışkırtmak olarak bilinen şey aslında balinanın dışarı püskürttüğü havadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'da Yaşamış Ve Nesli Tükenen Hayvanlar

ÇÖL HAYVANLARI

çitalarla ilgili ilginç bilgiler